ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Συντονιστής:  Καλλιόπη Λάππα 
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ANTIKEIMENO

Ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια συνεχόμενη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει.  Σε κάποιες αναπηρίες όμως η αλληλεπίδραση αυτή είναι μονομερής και η θέση του ανθρώπου μπορεί να είναι καθαρά παθητική. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει να επιδείξει πολλά επιτεύγματα μερικά από τα οποία διευκολύνουν ιδιαιτέρως την καθημερινή διαβίωση κάνοντάς την πιο άνετη.  Αυτοματισμοί και συσκευές ελέγχου περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα άτομα με αναπηρίες καθώς διασφαλίζουν την αυτονομία τους, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τους επιτρέπουν να αλληλοεπιδρούν με το περιβάλλον τους και να κοινωνικοποιούνται.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ

Σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μια πληθώρα ειδικών προσαρμογών και συσκευών που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία δίνοντάς τους τη δυνατότητα να είναι όσο πιο ενεργά μέλη γίνεται της οικογένειας και της κοινωνίας στην οποία ανήκουν.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα όμως θέματα όπως η εργονομία, αυτοματισμοί και συσκευές ελέγχου περιβάλλοντος είναι ακόμη σε βρεφικό στάδιο και το κόστος είναι απαγορευτικό στις λιγοστές περιπτώσεις, οι δε συνεργασίες μεταξύ των ειδικοτήτων, προκειμένου να συνυπολογίζονται όλοι οι παράμετροι και να διασφαλίζεται η σωστή μελέτη και η καλή εφαρμογή, είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

ΣΤΟΧΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Με βάση το καταστατικό της ΕΕΕΥΤ οι στόχοι δημιουργίας της οµάδας είναι να:

  • συλλέξουν όλες τις πληροφορίες για τα συστήματα ελέγχου περιβάλλοντος, τους ειδικούς, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα,
  • διατυπωθούν επιστημονικές θέσεις και κατευθυντήριες οδηγίες σε ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής τους στον Ελλαδικό χώρο,
  • αναπτυχθούν νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις και  μελέτες,
  • συμβάλει στην καθιέρωση μαθημάτων -  εργαστηρίων για την εκπαίδευση των μελών της ΕΕΕΥΤ
  • οργανώσει στο πλαίσιο συνεδρίων  εργασίες και εκπαιδευτικές ηµερίδες και να
  • συνεργαστεί με αντίστοιχους διεθνείς φορείς.

ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΗ

Η ομάδα ξεκίνησε συλλέγοντας πληροφορίες για τα συστήματα ελέγχου περιβάλλοντος, τους ειδικούς, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αν είστε μέλος της ΕΕΕΥΤ, μπορείτε να βρείτε εδώ τις πληροφορίες για τον Έλεγχο Περιβάλλοντος όπως προέκυψαν από τη πρώτη δράση.