ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Συντονιστής:  Χρύσα Τζουγκρανά
e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ANTIKEIMENO

Η μετακίνηση ατόμων με μειωμένες δεξιότητες, οφειλόμενες είτε σε κινητικά είτε σε σωματοαισθητικά είτε σε αισθητηριακά ελλείμματα, αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα αυτών των ατόμων και από τους κύριους λόγους αποκλεισμού τους από κοινωνικές δραστηριότητες.

Η υποστηρικτική τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα παρουσιάζεται ιδιαίτερα αναπτυγμένη με τα μέσα τα οποία διευκολύνουν τη μετακίνηση των χρηστών τους να αποτελούν σημαντικό παράγοντα αυτονομίας, κοινωνικοποίησης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ

Σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μια συνεχώς εξελισσόμενη παραγωγή και χρήση ειδικών προσαρμογών και κατασκευών που διευκολύνουν τη μετακίνηση  των ατόμων με αναπηρία, με σκοπό την αυτόνομη διαβίωση και την ενεργό κοινωνική συμμετοχή τους.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα τα κύρια προβλήματα χρήσης υποστηρικτικής τεχνολογίας για μετακίνηση είναι το κόστος και η έλλειψη νοοτροπίας διεπιστημονικής συνεργασίας, ούτως ώστε να συνυπολογιστούν σφαιρικά οι ανάγκες και οι υπάρχουσες λύσεις για κάθε χρήστη.

ΣΤΟΧΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Με βάση το καταστατικό της ΕΕΕΥΤ οι στόχοι δημιουργίας της ομάδας είναι

  • η καταγραφή του εύρους χρήσης Υποστηρικτικής Τεχνολογίας για  μετακίνηση στον ελλαδικό χώρο,
  • η διερεύνηση των νομικών πλαισίων που άπτονται του θέματος,
  • η συγκέντρωση πληροφοριών για τα διαθέσιμα συστήματα Υποστηρικτικής Τεχνολογίας για  μετακίνηση,
  • η αντιστοίχιση των συστημάτων με τις ανάγκες συγκεκριμένων κατηγοριών χρηστών
  • η διοργάνωση µαθημάτων -  εργαστηρίων για την εκπαίδευση των μελών στην επιλογή και χρήση των συστημάτων Υποστηρικτικής Τεχνολογίας για  μετακίνηση.

ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΗ

Κάλεσμα προς όλους τους ειδικούς, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα της υποβοηθούμενης μετακίνησης και συγκρότηση εξειδικευμένης ομάδας στα πλαίσια της ΕΕΕΥΤ.